Eşler Arasında Boşanma Süreci Sorunları

Boşanma süreci, zor bir durum olduğu için kolay atlatılabilir bir süreç değildir. Yasal süreç bu dönemde önemlidir fakat çiftlerin psikolojik olarak da iyi olmadıkları ve bu süreci çok da sağlıklı yürütememeleri çok normaldir. Boşanma süreci doğal olarak çiftler üzerinde bir takım psikolojik etkiler yaratmaktadır. Evlilik sürecinde de bu durum sağlıklı ilerlemediği için bu kararın alındığı doğrudur ancak bu kararla birlikte de psikolojik problemler bir süre devam edecektir.

Boşanmak kolay bir karar değildir. Bu kararı vermeden önce çiftler, yaşanabilecek tüm olası durumlar ve geleceğe dair duydukları kaygılar ile psikolojik anlamda çok fazla etkilenmektedirler. Boşanma aynı zamanda bir yas sürecidir. Ve bu süreçte çiftlerde korku, endişe, öfke problemleri ve yalnızlık gibi birçok duyguyu açığa çıkarmaktadır. Bu yüzden bu süreçte, psikologlar size destek olarak kendinizi birçok duygu ile başa çıkmanızı sağlayabilirler.

Sağlıklı Boşanma Psikolojisi Nasıl Yaşanır?

Boşanmayla birlikte yalnızca hukuki olarak değil psikolojik olarak da bir süreçten geçersiniz. Evlilik sürecinde yaşanan sorunlardan dolayı alınan boşanma kararı ile bu sürecin yürütülmesi ve boşanma sonrasında yaşanılacak olan hayatın her bir anında alınan kararlar ve yaşanan deneyimlerin etkileri hem yoğun hem de uzun süreli olabilir.,

Boşanmaya sebep olan olaylardan dolayı kişiler kendilerinde yalnızlık, korku ve öfke hissedebilir. Tüm bunların dışında kendini suçlama evresine girebilir, gelecek kaygısı problemi yaşayabilir ya da karşı tarafla bir çatışma içerisine girebilir. Bu süreçle başa çıkmak dolayısıyla önemli bir güç ve duruş ister. Bu sürecin daha sağlıklı ve rahat atlatılabilmesi için önemli olan bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Yaşananların Kabulü

Mutlu bir evlilik ve güzel bir düğün herkesin en büyük hayallerinden biridir. Hatta belki de hayatınızın dönüm noktalarından biridir. Kim bu güzel hayallerin boşanma ile sonuçlanacağını düşünebilir ki? Dolayısı ile bazen anlaşılamadığı durumlarda evlilik süreci boyunca mutsuz olmaktansa sağlıklı bir karala boşanabilmek ve bu süreci kabullenebilmek çok önemlidir. Kendinize karşı dürüst olmalı ve bu süreci kabullenebilmek için en büyük destekçiniz kendiniz olmalı.

Sorumluluk Bilinci

Evlilik dönemi boyunca kişiler belki de sorumluluk bilincini bir türlü dengeleyemedikleri için boşanma ile sonuçlanıyor olabilir. Ama buradaki en önemli nokta aslında evlilik sürecinde sağlanamayan bu sorumluluk bilincinin boşanma sürecinde kendinizi en az hasar ile bu sorunu atlatabilmek adına bilinmesi gerekmektedir. Evlilik sürecinde yaşanılan tüm güzel anılarda olduğu gibi hata ve yanlışlarda da karşı tarafın da kendinizin de payı olabildiğini görmek ve bunu kabullenmek süreci daha gerçekçi ve kolay atlatılabilir kılacaktır.

Zaman ve Sabır

Bu sürecin yıpratıcı olan her anı için zaman gerekmektedir. Hayat arkadaşınız, belki de fazlaca güzel anılarınızın da olduğu insanın bir anda hayatınızdan çıkması psikolojinizde yıkımlara neden olacak. Ama unutmayın ki her şeyin atlatılabilmesi için gerekli olan zaman bu süreçte en büyük ilacınız olacak. Sadece bu durumu kabullenip zamana ihtiyacınız olduğunu bilmek ve bu süreci her geçen gün daha rahat geçireceğinize inanarak sabredebilmek. Yaşanılan süreci sindirebilmek, mutsuz bir evliliğin sizi daha sağlıksız yaptığını bilerek boşanmanın size bir süre sonra iyi gelebileceğini düşünmek sizi biraz daha rahatlatabilir.

Umut ve Geleceğe Bakabilmek

Umudunuzu kaybetmemek bu süreçte en önemli duygulardan biridir. Evliliğinizi sonlandırmak demek hayatınızın bittiği anlamına gelmiyor bu nedenle yaşanılan bu zor dönemi atlatırken umut etmek kendinize yeni bir sayfa açtığınızı düşünerek geleceğinizi yeniden çiçeklendirmek yine sizin elinizde. Unutmayın bu zor sürecin en büyük destekçisi yine kendinizsinizdir. Gelecekle ilgili küçük planlar yapmak, çalışmıyorsanız bu süreçte iş bulmak ve çalışmak size hem maddi özgürlük kazandıracak hem de psikolojik olarak size iyi gelecektir.

Psikolojik Destek Almak

İmkanlarınız dahilinde bu zorlu süreçte alanında uzman birinden psikolojik destek almak çok önemli ve iyi bir gelişme olabilir. Bu süreci sağlıklı ve rahat atlatabilmenize yardımcı olabilecek bir destek size iyi gelecektir. Ve hayatınızda yeni bir sayfa açma noktasında size cesaret verecektir. Ve yaralarınızı sarmaya yardımcı olacaktır. Böylelikle belki de daha sonra kuracağınız ilişkilerde daha sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz ya da karşınızdaki insanı anlayabilmeniz için kendinizi geliştirebilirsiniz.

Boşanma Sonrası Depresyon

Boşanma ile ilgili yapılan bir araştırmada, eşlerin boşanma sürecinden sonra yaşadıkları ve kendilerini nasıl hissettikleri sorusu yöneltilmiştir. Bu soru karşısında bazı çiftler süreci hemen atlatabilirken bazıları bir süre depresyon yaşadıklarını ama çoğunluğun rahatlamış ve kendilerini daha iyi hissettikleri öğrenilmiştir. Boşanma süreçleri insanlarda bağlılık ve yaşanmışlıkların getirdiği duygu birikimleri ile travmalara bir depresyon sürecine neden olabilmektedir. Bu çok normal bir süreçtir.

Krizler, travmatik duygular bireyleri duygusal, davranışsal ve fiziksel olarak olumsuz etkileyen, baş edilmesi son derece güç gelen ve normal yaşam şartlarını zorlaştıran bir durumdur. Boşanmak kişilerin günlük hayatlarını etkileyen ve katlanılması zor bir durum gibi görülebilir. Fakat yaşanılan her kötü durumun atlatılabildiği gibi bunun da geçeceğini bilmek ve bu durumu kabullenerek kendinize destek olmak bu süreçte yapabileceğiniz en önemli şeydir.

Eşler için mutsuz devam eden bir evliliği yaşamaktansa boşanmak bazen en sağlıklı kararlardan biri olabilmektedir. Boşanma süreci sonrası depresyona giren bireyler incelendiğinde bu kişilerin genellikle çocuk sahibi olanlar olduğu belirlenmiştir. Çocukları aile ortamından uzak tek başına yetiştirme kaygısının büyük ölçüde insanları depresyona sürüklediği gözlemlenmiştir.

Boşanma Süreci Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?

Boşanmak sorunlu giden bir evlilik sürecinin ayrılma kararı ile sonlandırılması sürecidir. Birçok insan bu süreci zorlu evlilik sürecinden kurtulma olarak gördüğü için daha rahat atlatırken bazı bireyler evlilikten ani olarak çıktıkları için bu süreci büyük bir depresyona girerek geçirebilirler.

Bu depresyon süreci de yine kişilerin yaşadıkları sorunların farklılıklarına hissettikleri duygu ve düşüncelere göre farklılıklar göstermektedir. Dolayısı ile yaşanılan depresyonun atlatılma süreci de kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu depresyondan daha sağlıklı bir şekilde çıkabilmek için insanların görüştükleri ortak çevreleri değiştirmeleri sosyalleşebilme çabaları veya yeni bir düzen oluşturmaya çalışmaları gerekebilir. Bu durumlar sizi daha çok rahatlatabilir ve kolay atlatmanızı sağlayabilir.

Yeni uğraşlar bulmak, kısa bir tatile çıkmak ya da yeni arkadaşlık ilişkileri kurmak süreçte size iyi gelebilecek davranış biçimleri olabilir. Boşanma sürecinin ardından hissedilen duygular ve yas süreci çok normaldir. Nasıl ki bir yakınımızı kaybettiğimizde yaşadığımız bir yas süreci oluyorsa bu boşanma süreci sonrası da bu durumun yaşanması gayet normaldir.

Boşanma sonrası kendinize yeni bir sayfa açabilmek, umut etmek ve geleceğe dair yeni planlar yapmak sizin bu yas sürecinizi kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Zaman içerisinde hayatta tekrar mutlu da olacaksınız tekrar güleceksiniz de sadece bu süreci sabırla ve kendinizi suçlamadan kabullenerek atlatmaya çalışmak olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kardeş Kıskançlığı Çözümü

Boşanma Süreci Sorunları Sık Sorulan Sorular

En çok boşanma sebepleri nelerdir?

İletişim problemleri, sevgi, yakınlık, saygı ve güven kaybının başlaması, ortak noktalarda buluşamamak, kişiler arasında paylaşım olmaması.

Boşanma sürecinde çiftlerin yaşadığı ilk süreç nedir?

Çoğunlukla boşanma sürecinde çiftlerin yaşadığı ilk süreç şok ve kabullenememedir. Bu durumda kişiler çoğu zaman olay karşısında ya duygusuz olmakta ya da yaşanan süreci anlama ve anlamlandırmada güçlük çekmektedir.

Boşanmada en çok kim etkilenir?

Yapılan araştırmalarda doğrultusunda boşanmaların sadece % 9'unun erkeklerin isteğiyle olduğunu, % 30'unun her iki eş tarafından bu kararın alındığını gösteriyor. Bu da şu anlama gelmektedir; erkekler boşanma kararı alırken kadınlara göre daha fazla zorlanıyor.

Boşanma kadını nasıl etkilemektedir?

Boşanmış kadın sorunlarla başa çıkmaya çalışırken; İç dünyada yalnızlık duygusu, benlik güvenliği kaybı, gelecekteki kaygı, yeni insanlara güvenmek, depresyon, baskı altında hissetme, baskı altında hissetmek, yükünü önemli ölçüde artırır.

İçeriğimize Puan Ver
[ Ortalama Puan: 4]

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir