Aile Terapisi Nedir?
Aile, anne, baba ve çocuklar arasındaki etkileşimlerden oluşan bir sistemdir. Aile üyeleri ve aile üyelerinin birbirleri ile ilişkileri, aile sisteminin bileşenlerini oluşturur. Her sistemde olduğu gibi ailede de bir durağanlık ve düzen söz konusudur.
Ailenin dengede kalma, tutarlı bir yaşam biçimi oluşturma eğilimi vardır. Aile sürekli bir değişim içindedir, bir zamanlar işlevsel ve sağlıklı olarak nitelendirilen özellikler başka bir dönemde sağlıklı görülmeyebilir.
Çift ve Aile Terapisi yaklaşımı, psikolojik sorunların ilişkiler içinde oluştuğu ve problemli etkileşim kalıplarından kaynaklandığı teorisine dayanan bir ruh sağlığı disiplinidir. Aynı zamanda “evlilik ve aile terapisi”, “aile danışmanlığı” ve “sistemik terapi” isimleriyle de bilinir.
Psikolojik problemlerin ilişkiler içinde etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini gösteren bilimsel araştırmalar Çift ve Aile Terapisinin günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde yaygınlaşan bir disiplin haline gelmesine yol açmıştır.
Aile terapisi yaklaşımı, bireylerin soyutlanmış bir yaşam sürmediği, sosyal bağlam içinde yaşadıkları ve dolayısıyla bireyleri anlamak için diğerleri ve içinde bulundukları çevre ile etkileşimlerini incelemek gerektiği görüşünü temel alır. Sistemde her bir birey diğerlerinden etkilenir ve onları etkiler yani sorunun nedeni tek tek aile bireylerine atfedilmez, sorun kişiler arasındaki ilişkiler, her bir tarafın davranışı diğerinin davranışları ile sürdürülür. Bu yaklaşıma göre neden sonuç ilişkisi yoktur, karşılıklı etkileme vardır.
Psikoterapi ve aile sistemleri üzerinde eğitim almış çift ve aile terapistleri, danışanlarının sorunlarını, semptomlarını ve etkileşim kalıplarını incelerler. Çift ve aile terapistleri bireylerle, çiftlerle, ailelerle ve gruplarla çalışırlar. Danışan kim olursa olsun, ya da sorun ne olursa olsun, soruna ilişkisel açıdan bakarlar ve aile sistemini dahil ederek tedavilerini geliştirirler.
Aile Terapisi Sık Sorulan Sorular
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi, aileler ve çiftler arasındaki ilişkiyi ele alan bir psikoterapi dalıdır. Bu süreç değişim, gelişim ve iyileştirmenin gerçekleşmesini sağlar. Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişki onların ruh sağlığı, benlik saygısı ve duygusal doyumu için çok önemlidir.
Çift terapisi ne işe yarar?
Aile ve çift terapisi, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan sorunlu süreçleri, çatışmaları çözerek, aile üyelerinin sağlıklı değişim ve gelişimi sağlamayı amaçlar.
Aile terapisti nelere bakar?
Aile danışmanlığı, bir aile sistemi içindeki etkileşimlere, ilişkilere ve sürekli düzenlemelere odaklanan dinamik bir süreçtir. Terapistler, üyeler arasındaki çatışmaları, eşlerin anlaşmazlıklarını, aile içindeki sorunları ve diğer aile sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir.
Aile terapistleri, iletişim ve uyum sorunları, ebeveynliğe geçiş sorunları, tek ebeveynli aile olma, madde-alkol bağımlılığı, çocuk ve ergen psikolojisi, cinsel sorunlar, istismar – travma sorunları ve çiftler arası sorunlar yaşayan ailelerle çalışır.
Aile terapisi kaç seans sürer?
Ortalama olarak bir aile terapisi yaklaşık 50 dakika sürer. Gerekirse bu süre 1 veya 1,5 saate kadar uzatılabilmektedir. Aile terapisinde seans süresi ve seans sıklığı aile ve terapistin ilk görüşmesinden sonra belirlenir.
Çift terapisine ne zaman gidilmeli?
Yaşanılan küçük problemleri kendi aranızda çözememeye başladıysanız, küçük sorunlarda bile günlerce aranızı düzeltemiyorsanız, kendi aranızda tartışırken karşı tarafın kişiliğine zarar vermeden sorunlarınızı konuşamıyorsanız ve kendinizi evliliğinizden dolayı mutlu hissetmeye başladıysanız evlilik terapisi almalısınız.
İLETİŞİME GEÇ
Hemen Form Doldur
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ve Psikoterapisi için form doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaş..
Soruların mı Var?
Bize ulaş. Tüm merak ettiklerini sor.
Size yardımcı olmak için buradayız.