Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)
Özgül öğrenme güçlüğü nedir sorusunun cevabı olarak özel öğrenme güçlüğü disleksi olarak da bilinmektedir. Disleksi, bireylerin okuma, yazma, dil becerileri ve imla gibi alanlarda zorluk yaşadıkları bir öğrenme bozukluğudur. Bu durum tamamen, beyindeki işleme ve dil becerileri ile ilgili bölümlerdeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.
Özgül öğrenme güçlüğü disleksi, okuma bozukluğu(disleksi), yazılı anlatım bozukluğu ve matematik anlamada zorluk şekillerinde görülebilir. Bunların içinde en yoğun olarak görülen disleksidir. Disleksi çoğu zaman okuma sorunları ile ilişkilendirilir. Fakat aynı zamanda yazma, kelime dağarcığı, imla, anlama ve konuşma becerilerinde de sorunlara neden olabilmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Belirtileri
Yanlış ve yavaş okuma, okuduklarını anlamada güçlük çekme, olaylar arasındaki sıralama ve ilişkiyi anlamada zorluk, sözcükleri tam okuyamama, yazı yazarken yazım yanlışları ve imla hataları yapma, zihin işlemleri yerine parmak hesabı ile sayısal değerleri toplama ya da çıkarma, sayıları anlamada ve hatırlamakta güçlük çekme, matematiksel işlemleri anlama da yapmakta güçlük yaşama gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğü belirtileri olarak göstermiş oldukları belirtilerdir.
Disleksinin En Belirgin Özelliği Nedir?
Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan bir çocuk, bazı becerilerde yaş veya zekası ile ters orantılı olarak düşük performanslar sergilemektedir. Zihinsel olarak bir sorun olmamakla birlikte, akademik açıdan çocuğun akranlarına göre geri olması, en belirgin özelliklerinden biridir. Bu bir zeka problemi değildir. Öğrenme güçlüğüdür. Ve bu da çocukların okul hayatında onları oldukça zorlayan bir durumdur.
Disleksi Olan Çocuğun Özellikleri
Disleksi,okuma güçlüğü, okuduğunu anlamada zorluk yaşayan ve yazma becerilerinde sorunlar yaşayan bir öğrenme güçlüğüdür. Disleksi olan çocular genel olarak, okuma güçlüğü, anlama zorluğu, yazma becerilerinde zorluk, dikkat eksikliği, hatırlama güçlüğü, işitsel duygu sorunları gibi durumlar zorluk çekmelerine neden olabilir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Tanısı Nasıl Konur?
Özgül öğrenme güçlüğü tanısı, mutlaka profesyonel bir uzman (çocuk psikiyatristi veya özel eğitim uzmanı) tarafından konulabilir. Bu tanı, çocuğun öğrenme güçlüklerini tanımlamak için kullanılan birtakım testler ve değerlendirmeler yardımı ile yapılmaktadır. Özgül öğrenme güçlüğü tanısı ve testler ayrıntılı bir tıbbi değerlendirme ile sağlanmalıdır. Her çocukta ve yaşta farklı olabilecek şekilde fiziksel muayene, nörolojik muayene ve EEG, duyu ve işitsel muayene testleri, genetik gibi incelemelerden geçildikten sonra en doğru özgül öğrenme güçlüğü tanısı konulabilir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Tedavi Süreci
Özgül öğrenme güçlüğü tedavi sürecinde, ilaçlarla tedavi edilebilen bir yöntem yoktur. Özgül öğrenme güçlüğü tedavisi, belirli bir öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere özel olarak tasarlanmış bir terapi çeşididir. Bu terapi, bireyin, bireyin öğrenme konusunda yaşadığı sorunlara doğrudan müdahele etmek için özelleştirilmiş bir öğrenme programı uygular. Özgül öğrenme güçlüğü tedavi sürecinde, bireysel özellikler, güçlü ve zayıf yönler, öğrenme şekilleri, ilgi alanları gibi faktörler dikkate alınır. Terapi sırasında, öğrenme sorunlarına neden olan zorluklar ortadan kaldırılmaya çalışılır ve bireyin öğrenme potansiyeli arttırılır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedenleri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü nedenleri nelerdir sorusuna bakacak olursak şunları söyleyebiliriz. Kesin bir nedeni olmamakla birlikte genellikle çevresel, nörolojik ve psikolojik faktörler özgül öğrenme güçlüğü nedenleri arasında sayılabilmektedir. Özgül öğrenme güçlüğü nedenleri arasında çevresel faktörlere örnek olarak okulda yetersiz öğretim, sınıf büyüklüğü sayılabilir.
Beyin hasarları, işitme veya görme bozuklukları ve sinir sistemi bozuklukları ise özgül öğrenme güçlüğü nedenleri arasında nörolojik faktörler olarak sıralanabilir. Kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ise psikolojik nedenler arasındadır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü çeşitleri nelerdir sorusunun cevabına baktığımızda, genellikle okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde öğrenme, matematik, yazma, okuma, dikkat ve algılama gibi birçok alanda farklı şekillerde kendini gösterebilir. Özgül öğrenme güçlüğünün çeşitlerinden olan okuma güçlüğü, kelime tanıma, okuduğunu anlama, hecelerde atlama ve hızlı okuma becerilerinde yaşanılan zorluk ve öğrenme güçlüğü ile ilişkilidir. Matematik bozukluğu olan çocuk, çocuğun yaşı, zeka düzeyi ve yaşıyla uyumlu olarak matematiksel becerileri, sayı kavramları anlama, matematiksel sembolleri anlamakta güçlük çeker. Bir diğer özgül öğretim güçlüğü çeşidi ise yazılı anlatım bozukluğudur.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Ebeveynleri Neler Yapmalıdır?
Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar, genellikle okuma, yazma ve matematik gibi temele becerilerde zorluk yaşar. Ebeveynler, çocuklarının bu zorluğu atlatabilmelerine yardımcı olmak için farklı adımlar atmalıdır. Her şeyden özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarında bu durumu kabullenmelidirler. Ve onların zorlandıkları konularda özel bir yaklaşım ile ilgilenmelidirler. Ayrıca öğretmenleri ile de iş birliği yaparak çocuklarının okulda alabilecekleri destekleri öğrenmeleri önemlidir. Çocukların bu durumu aşabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için evde düzenli çalışma saatleri ve belirli hedefler belirlenmelidir. Aynı zamanda pozitif ve cesaret verici bir tutum sergilemeleri ve çocukların özgüvenlerini güçlendirmek ve öğrenme süreçlerini desteklemek de önemlidir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Genel Özellikleri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların genel özelliklerine bakıldığı zaman, okuma, yazma, matematik veya dil gelişiminde zorluklar yaşayan çocuklarda, bu güçlükler, diğer akademik yeteneklerinin düzgün olmasına rağmen, özellikle belirgin hale gelebilir. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar, özellikle okuma ve yazma konusunda yavaş veya güçlü bir şekilde ilerleyebilirler. Dikkat eksikliği, hiperaktivite, işitme veya görsel bozukluklar gibi rahatsızlıklar özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların genel özellikleri arasında yer alabilmektedir. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar, öğrenme stilleri, zeka ve kişilik özellikleri açısından farklılıklar gösterebilir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Hangi Sorunlar Görülür?
Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda şu sorunlara rastlanılmaktadır:
- Zeka düzeyi problemi
- Dikkat eksikliği sorunları
- Koordinasyon sorunları
- Görsel algı sorunları
- İşitsel algı sorunları
- Dil sorunları
- Organizasyon problemleri
- Oryantasyon sorunu
- Sosyal duygusal davranış sorunları
- Akademik beceri sorunları
Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Kişilere Nasıl Yardım Edilir?
Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların, eğitim ve öğrenme süreçleri, farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilmelidir.
- Onlar hakkında bilgi sahibi olun. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar hakkında bilgi sahibi olmak, bu kişilerin ihtiyaçlarını anlama ve uygun destek sağlama konusunda size yardımcı olacaktır.
- Etkileşimli ve ilgi çekici materyaller kullanın. Öğrenim güçlüğü olan çocukların dikkatini çekebilecek interaktif materyaller, öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirerek motivasyonlarını arttırabilir.
- Bireysel öğrenme planları oluşturun. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların ihtiyaçlarına göre bireysel öğrenme planları oluşturmak, onlara öğrenme sürecinde rehberlik etmenize yardımcı olabilir.
- Sık sık geri bildirim verin. Bu çocukların öğrenme sürecinde sık sık geri bildirim almaları, güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarına yardımcı olur.
Özgül Öğrenme Güçlüğü ile Yaşamanın Zorlukları ve Stratejileri
Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların okuma, yazma ve matematik gibi temel becerileri öğrenmede zorluk yaşamaları, sınıf içerisinde başarısız olmalarına ve özgüven kaybına neden olabilir. Ancak özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların, özel eğitim desteği, bireyselleştirilmiş öğrenme stratejileri ve güçlü yönlerinin keşfiyle başa çıkabilmeleri mümkündür. Aynı zamanda, kendilerini ifade edebilmek için alternatif yöntemler ve teknolojiyi kullanmaları da etkili olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Panik Bozuklukların Tedavisi Nasıldır?
Özgül Öğrenme Güçlüğü Disleksi İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Özgül öğrenme güçlüğü ve disleksi aynı mı?
Disleksi okuma bozukluğunun eski adıdır. Disleksi; Özgül Öğrenme Bozuklukları tanı grubu içinde yer alır, okurken zorlanıldığı ve belirgin yanlışların görüldüğü bir klinik tablodur.
Özgül öğrenme güçlüğü geçer mi?
Evet, tedavisi mümkün bir durumdur. Özel eğitim ile tedavi edilmektedir, uygun teknikler uygulandığında yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Özgül öğrenme güçlüğü zeka geriliği midir?
Özgül öğrenme güçlüğü zeka geriliği değildir. Zihinsel yetersizlikle fazlaca karıştırılmaktadır. Zihinsel yetersizlik de bir tür öğrenme bozukluğu olarak kabul edilebilir fakat aralarında önemli farklar bulunmaktadır. Özgül öğrenme bozukluklarında özel bir alanda yetersizlik vardır. Zihinsel yetersizliğin tedavisi mümkün değilken özgül öğrenme bozuklukları tedaviye az ya da çok iyi yanıt verir.
Özgül öğrenme güçlüğü tedavi edilmezse ne olur?
Zamanında müdahale çok önemlidir. Tedavi edilmezse ders başarısızlığına neden olabilmekle birlikte kişilerde özgüven kaybına, etiketlenmeye ve okulla ilgili uyum sorunlarına yol açabilir. Çocuk zamanla okula karşı ilgisini kaybeder. Küçük yaşlardan itibaren kaygıya, özgüven eksikliğine, davranış sorunları ve çevreden kaçınmasına neden olabilmektedir.
Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü nedir?
Çocuğun zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen düşünme, anlama, kendini ifade etme, okur-yazarlık ve matematiksel işlem becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına göre düşük başarı göstermesi olarak tanımlanabilir. 3 türü vardır: Disleksi( Okuma Sorunları), Disgrafi( Yazma Sorunları), Diskalkuli ( Matematik Sorunları).
Öğrenme Güçlüğü Disleksi mi?
Kişinin zekasının normal olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitimin düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi disleksi yani bir diğer adıyla özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü belirtileri, okumada yavaşlık ve yanlış okuma, okurken sözcüklerde hece atlama, yazı yazmada sıkça hatalar yapma, zihin işlemi yerine matematikte parmak hesabı yapma, bazı sesleri çıkaramama gibi sorunlardır.
Yorumlar