Çocukluk çağı psikozu ve şizofrenisi, yetişkin bireylerde görüldüğü gibi çoğunlukla ergenlik dönemlerinde başlama eğilimi gösterir. Küçük yaşlarda erkek çocuklarda daha yaygın olarak görülebilmektedir.
Şizofreniye sebep olan nedenin sinir sistemi gelişimi esnasında yaşanan organizasyon bozukluğu olduğu bilinmektedir. Çocukluk şizofrenisi, çocukların ve gençlerin gerçekleri farklı ve anormal bir şekilde yorumladıkları nadir fakat ciddi bir zihinsel bozukluktur. Şizofreni, düşünme(bilişsel), davranış veya duygularla alakalı bir dizi sorunu içermektedir. Çocukların işlevsel davranışlarını yerini getirme yeteneklerini bozan bazı halüsinasyonlar, sanrılar ve son derece düzensiz düşünce ve davranışlarla sonuçlanabilmektedir.
Genel olarak çocuklarda görülen şizofreni bozukluğu yetişkinlerde görülenle aynı tepkilere sahiptir. Yaşamın erken dönemlerinde başlayan çocuğun davranış ve gelişimi üzerinde ciddi etkilere neden olan bir rahatsızlıktır. Şizofreni bozukluğu ömür boyu tedavi gerektiren çok ciddi kronik bir durumdur. Bu konuda anne-babalar için en önemli şey mümkün olduğunca erken teşhis ederek tedaviye başlamaktır. Bu durum çocuğunuzun uzun vadeli tedavi sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirecektir.
Çocukluk Çağı Şizofrenisinin Belirtileri Nelerdir?
Çocukluk çağı şizofrenisinde çocuklarda ve gençlerde belirtiler ve semptomlar yetişkinlerde görülenlere benzer fakat bu yaş grubunda çocuksu davranışlardan dolayı durumu tanımak daha zor olabilir.
Çocuklarda görülebilecek olan belirtiler ve semptomlar genellikle, düşünme, davranış ve duygularla ortaya çıkabilmektedir. Her çocukta görülen belirtiler farklılık gösterebilir.
- Ayrıntılı ve tuhaf gerçek dışı düşünceler veya fikirler
- Sıklıkla endişe ve korku duyguları yaşamak
- Yetersiz dikkat süresi, dikkat eksikliği
- Derslerinde başarısızlık, düşük performans
- Sosyal çevre uyumsuzlukları
- Hayalleri gerçeklikle karıştırma
- Televizyonda gerçek dışı karıştırmalar
- Motivasyonda eksiklik veya düşme
- Tuhaf ve anlaşılması zor davranışlar sergileme
- Şiddet içeren agresif davranışlar
- Duygu eksikliği
- Huysuzluk veya kaygı durumları
- Konuşmada duygusal ifade eksiklikleri
- Emekleme, yürüme veya konuşma becerilerinde gecikmeler
- Büyük çocukların çok daha küçükmüş gibi davranmaları, garip davranışlar
Şizofreni hastası çocuklar, durumu olan yetişkinlerle aynı semptomlara sahiptirler. Çocuklar ayrıca, ergenlik çağına veya daha büyük olana kadar sanrılara veya resmi düşünce sorunlarına sahip olma eğiliminde değildir. Bu belirtiler başka sağlık sorunları gibi görülebilir. Çocuğunuzu teşhis için mutlaka bir uzmana gösterin.
Çocukluk Şizofrenisi Neden Ortaya Çıkar?
Uzmanlar, şizofreninin neden olduğunu veya neden bazıları için çocuklukta, diğerleri için neden daha ileri yaşlarda başladığını tam olarak bilmiyorlar.
Çocuğunuzun genleri ve beyin nöronları bir rol oynayabilir. Genetik nedenlerden kaynaklı ailede şizofrenik bir rahatsızlık varsa çocuğunuzun da buna yakalanma şansı yüksektir. Bazı uzmanlar şizofrenin çocuklarda görülmesini kadınların hamileliği sırasında meydana gelen şeylerle bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Bunlara örnek olarak hamilelik sırasında uyuşturucu veya alkol tüketimi, stres, üzüntü veya kaygı yaşanması, beslenmenin düzensizliği veya zayıf kalması, virüsler, bakteriler veya kimyasallarla temas.
Çocukluk Çağı Şizofrenisi Tanısı Nasıl Konulur?
Çocuklarda şizofreni bozukluğunu pediatrik bir psikiyatr teşhis edebilir. Şizofreni bozukluğunda görülen belirti ve semptomlar başka akıl sağlığı koşullarında da benzer olarak görülebildiği için doğru tanıyı koymak bazen zor olabilir.
Şizofreni belirtileri olan bir çocuğun kapsamlı bir tıbbi ve zihinsel sağlık değerlendirmesine ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun sahip olduğu semptomlar garibinize gidiyor veya endişeleniyorsanız mutlaka bir uzman doktora göstermelisiniz.
Psikiyatristler, çocukluk şizofrenisini zihinsel ve fiziksel testlerin bir kombinasyonu ile teşhis ederler. Fiziksel nedenleri kontrol etmek için doktorunuz şunları kullanabilir:
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu test, radyo dalgaları ve güçlü manyetik alanlar kullanarak beyinde herhangi bir anormallik olup olmadığını görmeye yardımcı olur.
- Pozitron emisyon tomografisi (PET): Emisyon Bilgisayarlı tomografi ile doktorun beyindeki kan akışını görmesini sağlamak için kan dolaşımına izleyici adı verilen radyoaktif bir kimyasal enjekte edilerek yapılır.
Çocukluk Şizofreni Tedavi Yöntemi
Çocukluk şizofreni tedavisinde ilaç tedavileri ve psikososyal yaklaşımların birlikte sürdürülmesi gerekir. Ve genel olarak tedaviler, çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olabilir. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğu da göz önünde bulundurulur.
Şizofreni önemli ve ömür boyu etkileri görülebilen bir akıl sağlığıdır. Tedavi biraz karmaşık olabilir. Çocuğun yaşına ve bünyesine bağlı olarak, doktor semptomları kontrol etmeye yardımcı olmak için antipsikotik ilaçlar reçete edebilir. İlaçlara ek olarak, doktorlar genellikle çocuk ve aile için sosyal beceri eğitimi ve danışmanlığı da önerir. Bu tedaviler bireysel terapi, şizofreni hastalarının başa çıkma becerilerini öğrenmelerine yardımcı olur. Böylece bu tedavi yöntemi sayesinde, sosyal çevrelerine uyum sağlayabilme ve ilişkilerini sürdürebilme yetenekleri iyileşebilme eğilimi gösterir.
Çocukluk Şizofrenisi ile Hangi Komplikasyonlar İlişkilidir?
Çocukluk şizofreni, çocukların hayatı boyunca günlük yaşantılarını etkileyici ve zorlayıcı neden olabilir ve öğrenmeyi, hafızayı, ilişkileri ve üretkenliği etkileyebilir.
Genellikle şizofreniyi tamamen bitiren bir tedavi yöntemi yoktur. Çocuklar büyüse bile tedavi görmelerine rağmen durumun çeşitli semptomlarını göstermeye devam edebilirler. Bu yüzden dediğimiz gibi ömür boyu süren bir tedavi yöntemi ile bu rahatsızlığı hafifletici yöntemlerle kendilerini iyileştirebilirler. Bu tedaviye her zaman ihtiyaçları vardır.
Çocuğumun Şizofreni ile Yaşamasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Çocukluk şizofrenisi ebeveynlere büyük bir görev düşen ciddi bir akıl hastalığıdır. Bu noktada çocuğunuzun en büyük destekçisi ve yardımcısı sizsiniz. Onlara bu konuda yardımcı olabileceğiniz noktalar şunlardır:
- Çocuğunuzu mutlaka bir uzman doktora götürerek tedavi sürecini başlatmak için adım atmalısınız.
- Etraf ne der ne düşünür diye bu durumu herkesten saklamaya çalışmayın ve öğretmenlerine bu durumdan bahsederek bir tedavi planı geliştirmek için çocuğunuzun sağlık uzmanı ve okuluyla birlikte hareket edip çalışmaya özen gösterin.
- Randevularınızı çocuğunuzun sağlık uzmanıyla birlikte ve çocuğun boş vakitlerine göre ayarlamaya çalışın.
- Çocuğunuzu ihmal etmeyip onunla iletişim kurmaya özen gösterin
- Çocuğunuzun okulda başarılı olabilmesi ve arkadaşlık ilişkileri noktasında çocuğunuzun öğretmeni ve okul müdürü ile konuşun.
- Çocuğunuzun depresyon ve intihar belirtilerini çok ciddiye alın ve takip edin. Böyle durumlarda hemen doktorunuzu arayın.
- Şizofreni zor ve yıpratıcı bir akıl sağlığı rahatsızlığıdır. Kendinizi zaman zaman bunalmış ve stresli hissetmeniz son derece normaldir. Gerekirse siz de terapi alarak durumu birlikte atlatmaya çalışın. Şizofreni hastası çocuğu olan diğer ebeveynlerle iletişim halinde olmak yardımcı olabilir.
- Çocuğunuzun öz bakımına dikkat edin.
- Onunla birlikte çeşitli aktiviteler ve sosyalleşmeleri adına onunla zaman geçirmeye özen gösterin.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Konuşma ve Dil Bozuklukları
Çocukluk Çağı Psikozu ve Şizofrenisi Sık Sorulan Sorular
Şizofreni en erken kaç yaşında başlıyor?
Şizofreni genellikle gençlik döneminde başlamasıyla birlikte (18-25 yaş) çok erken ve ya çok geç yaşlarda da başlayabilmektedir. Çoğu zaman şizofreni tanısı almadan 2 yıl kadar öncesinde bazı belirtiler hasta yakınları tarafından fark edilebilmektedir.
Şizofrenin ilk belirtileri nelerdir?
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebiliyor. Oluşan bazı belirtiler şu şekildedir: çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Bir insan sonradan şizofren olabilir mi?
Çok nadir de olsa hastalık çocukluk çağlarında(13 yaş öncesi ) da başlayabiliyor. Şizofrenin sonradan görülme sıklığı erişkinlerde % 1 iken, çocukluk çağında on binde 1-5 gibidir. Paranoid tip şizofreni ise daha geç, 30-40 yaşlarında ortaya çıkabilir
Şizofreni geni kimden geçer?
Şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülebilmektedir. Anne ya da babasından biri şizofreni hastası olan çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12'dir. Kardeşlerden birisi şizofreni hastası ise diğer kardeşlerde hastalığın görülme olasılığı %8'dir.
Çocukluk Şizofrenisi Nedir?
Çocukluk şizofrenisi, çocukların ve gençlerin gerçekleri farklı ve anormal bir şekilde yorumladıkları nadir fakat ciddi bir zihinsel bozukluktur. Şizofreni, düşünme(bilişsel), davranış veya duygularla alakalı bir dizi sorunu içermektedir.
Bir Çocuğun Şizofren Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bir çocukta şizofreni belirtileri gösteren bazı durumlar vardır. Hırçın olma, halüsinasyonlar görme, abartılı ve tuhaf davranışlar, gerçek dışı düşünceler gibi belirtiler gösteren çocuklarda genel olarak şizofreni görülebilir.
Yorumlar